Sinds ik als zwangerschapsdocente werk (vanaf 1987) is me opgevallen hoe zeer wij   in de ban zijn geraakt van medische en technologische hulpmiddelen bij het bevallen. We hebben gelukkig keuzemogelijkheden bij een gezonde zwangerschap, zoals over de plaats van bevallen. Maar ook dan eindigt de bevalling vaak in het ziekenhuis met behulp van bovengenoemde middelen…

Veel vrouwen beseffen niet hoe goed het kan voelen om je kind op eigen kracht op de wereld te hebben gezet en het is zo jammer dat er vaak, uit voorzorg, wordt geholpen en ingegrepen, waardoor vrouwen die ervaring ontnomen wordt. Met  een goede voorbereiding te geven op de bevalling hoop ik aanstaande moeders te steunen zodat ze vol goede moed aan de grote klus beginnen. Vanuit deze visie ben ik op vele fronten bezig, zoals uit deze website blijkt.

Hoe het begon

Na de geboorte van mijn oudste dochter ben ik cursusleidster Samen Bevallen geworden. Sinds ik regelmatig zwangeren en hun partner mag voorbereiden, voel ik me zeer betrokken bij hun ‘reis’ naar de bevalling.

Door allerlei activiteiten binnen de Vereniging Samen Bevallen ben ik in contact gekomen met diverse andere organisaties. Dit leidde in 2001 tot het oprichten van een netwerk, een Nederlandse afdeling van ENCA (European Network of Childbirth Associations), waarvan ik sindsdien secretaris ben.

Tijdens de jaarlijkse vergaderingen van ENCA  heb ik vertegenwoordigers van diverse Europese organisaties ontmoet, waarvan ik het nodige leerde. Zo kreeg ik contact met doula’s en ging aan de slag met enkele andere mensen om in Nederland het beroep van doula te introduceren. We startten in 2007 met de Doula opleiding in Utrecht. Als doula-trainster ben ik ook gevraagd om bijscholing te geven aan kraamverzorgenden die eerder bij een bevalling worden opgeroepen: de VIP training (Vroegtijdige Inzet Partusassistentie) die door Naviva op de kaart is gezet.

Vanaf 2000 bezoek ik jaarlijks de Midwifery Today conferenties in Europa. Daar leerde ik van Naoli Vinaver, Mexicaanse vroedvrouw, het gebruik van de Rebozo. De Rebozo is een draagdoek, die ook ingezet kan worden voor massage en ontspanning tijdens zwangerschap en geboorte. In  2008 startte ik samen met Mirjam de Keijzer met het geven van Rebozoworkshops.

Project Letland

Ieder jaar ontmoette ik vroedvrouwen en doula’s van over de hele wereld bij Midwifery Today. Ik maakte kennis met Rudite Bruvere, vroedvrouw in Letland. Met een klein groepje vrouwen heb ik in 2006 en 2007 de handen uit de mouwen gestoken bij de totstandkoming van het geboortehuis, The Cradlehouse, in de buurt van Valmiera. Sinds 2009 ga ik regelmatig naar Letland om daar workshops te geven en op die manier het Cradle-house-project te ondersteunen.

Lees hier meer over het Project Letland. Verder nog meer informatie te verkrijgen via het volgende mailadres: info@gimenes-supulis.lv.