Thea van Tuyl | Project LetlandRudite Bruvere is één van de weinige vroedvrouwen die in Letland thuisbevallingen begeleidt. Er wordt over het algemeen in het ziekenhuis bevallen. Helaas wordt daar weinig ruimte geboden voor de wensen van vrouwen. De dokter beslist en dat betekent vaak dat de bevalling eindigt met allerlei medische ingrepen. Er zijn altijd vrouwen die thuis willen bevallen, of in ieder geval: niet in het ziekenhuis! Ook in Letland.

Thea van Tuyl | Project LetlandRudite Bruvere is opgeleid in Duitsland. Voor  de thuisbevallingen die ze begeleidt, reist ze soms 250 km of meer. Rudite zet zich o.a. in voor tienermoeders in Letland. Er zijn veel tienerzwangerschappen in Letland. Vaak worden deze meisjes verstoten door hun familie, of de familie wil graag dat ze ergens ver van hun eigen gemeenschap gaan bevallen. Rudite heeft samen met hulp van haar kerkgenootschap een tijd tienermeisjes begeleid bij de bevalling en wat meer ondersteuning gegeven. Dit project heeft ze moeten loslaten omdat ze hier geen vaste ruimte voor hadden. Tot ze in 2005 een huis van vrienden kreeg.

Thea van Tuyl | Project LetlandDit huis was een bouwval en tussen 2005 en 2016 werd er stukje bij beetje gewerkt om dit huis om te toveren in het geboortehuis: The Cradle House. Er is een praktijkruimte met twee verloskamers. Een grote kamer dient voor zwangerschapscursussen, lezingen en lessen aan verloskundigen, doula’s e.a. Verder is er een woonkeuken waar de meisjes overdag kunnen vertoeven. Op zolder zijn 8 kamertjes, waarvan er 6 bestemd zijn voor de tienermoeders en 2 voor vrouwen die van ver komen om hier te bevallen. Verder is er een grote badkamer en bergruimte.Thea van Tuyl | Project Letland

Vanaf 2012 bevallen er regelmatig vrouwen in het Cradle-house. Sinds 2015 worden er meisjes opgevangen. De meisjes komen in hun zwangerschap in het huis wonen, en blijven geruime tijd nadat de baby is geboren. Ze worden begeleid door één van de drie huismoeders die om beurten bij de meisjes in het huis wonen.

Bij het huis is een moestuin aangelegd en er wordt fruit gekweekt. De meisjes helpen met het maken van jam en sap, het drogen van kruiden e.d.  In de winter worden er producten gemaakt van hout of textiel, die eveneens verkocht kunnen worden. Op die manier moet geprobeerd worden zelf in het levensonderhoud te voorzien. Verder draait het project vooral op subsidie, beurzen en donaties.

Iedereen die zich aangesproken voelt door dit project kan donateur worden. Er kan geld worden overgemaakt naar:
LV42HABA0551005675701 BIC/SWIFT HABA LV 22
AS Swedbank t.n.v. Gimenes Supulis registratienr. LV 40008077466

Zie ook de Letse website www.gimenes-supulis.lv / info@gimenes-supulis.lv